Orașele mici de provincie din România se află într-un stadiu foarte avansat de depopulare. Tinerii pleacă efectiv ori spre orașele mai industrializate din țară ori direct în străinătate. Dar care să fie oare cauzele principale pentru care apare acest fenomen, care sunt motivele principale pentru care România se confruntă cu acest fenomen masiv de depopulare.
3 motive pentru depopularea orașelor mici de provincie
- Lipsa locurilor de muncă plătite decent – în toate orașele mici de provincie din România se plătește cu salariul minim pe economie, adică undeva la 2000 de lei / lună, adică 400 de euro. Prețurile din România însă sunt aceleași cu țările civilizate din UE așa că dacă în străinătate e greu cu 1500 de euro cum e în România cu 400?
- Disprețul angajatorilor pentru angajați – nu există respect față de angajat în orașele mici de provincie. Angajatorii profită că au de unde să aleagă dacă cumva nu le convine la angajați și se poartă foarte urât. Se cred așa un fel de patroni de sclavi. Muncesc oamenii multe ore peste program și nu-i plătesc și așa mai departe.
- Chiriile foarte mari – o chirie în orașele mici de provincie ajunge undeva la 300 de euro / lună cu utilități, cu întreținere, cum poate cineva să se ducă la muncă pe 400 de euro, ca să dea apoi 300 de euro pe lună doar pe chirie? Practic, ajunge să muncească pe 100 de euro pe lună ca-n Vietnam.
Acum să tragă fiecare concluziile… De ce oare se depopulează orașele mici de provincie?