Wednesday 15th May 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

librarieLibrăriile din oraș sunt tot mai puține la număr și mi-am pus întrebarea de ce? Ei bine, dacă te gândești câți copii pică bacul an de an, îți dai seama că aceștia nu mai citesc, nu mai sunt interesați de carte în general, nu numai de citit. E clar că un individ care pică examenul vieții (cel de bacalaureat) nu are cum să citească, ar fi culmea dracilor să vezi un tânăr care pică bacul cu nota 2 la Limba Română, că citește de dimineața până seara…

E clar că dacă nu mai sunt clienți pentru librării, acestea se vor închide. Partea bună este că internetul le-a salvat de la dispariție. Acestea s-au mutat online și operează pe un sector devenit de nișă. Din  păcate, cititul a devenit un fel de sport extrem în România ultimilor ani, așa că multe librării au fost nevoite după cum spuneam să se transforme din magazine foarte frecventate în magazine de nișă online. Tot răul spre bine zic, căci astfel a luat naștere o librărie online impresionantă pe nume book-express.ro.

De ce spun că această librărie este extraordinară? Păi pentru că deși este una aproape mitică pentru mine (nu o văd, nu o ating, nu îi pot bântui coridoarele pline cu rafturi) pot comanda titluri senzaționale care nu se pot cumpăra din altă parte. Mă refer aici în special la titlurile originale scrise în străinătate, în limbile materne ale autorilor, ne atinse din punct de vedere al traducerii amatoricești în limba română. Eu prefer să citesc un titlu original, în engleză, decât să cumpăr unul tradus aiurea în română. Chestia asta, respectiv faptul că ai acces la titlurile originale, convertesc librăria book-express.ro într-una extraordinară.

Și mă bucur că există online, dacă lucrurile cu cititul nu ar fi evoluat în acest mod și dacă librăriile nu ar fi fost niciodată nevoite să se multe online, probabil că nu aș fi avut niciodată ocazia să mă aflu despre book-express.ro. Adică să fim serioși, care ar fi șansele să mă duc la București și să le intru pe ușă în magazinul fizic? Din punctul meu de vedere, librăriile au avut de câștigat din transformarea în magazine de nișă. Noi, cititorii, la fel, am avut de câștigat de pe urma acestei transformări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top