Saturday 7th December 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

Periajul dintilor de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor a fost promovat pe scara larga de foarte multi ani, deoarece joaca un rol esential in prevenirea si controlul aparitiei cariilor dentare. In timp ce se accepta ca un astfel de comportament a fost cel mai important contribuitor la imbunatatirea sanatatii dentare a natiunii, o proportie semnificativa a populatiei inca nu se spala pe dinti de doua ori pe zi.

Medicul dentist poate maximiza beneficiile pentru sanatate ale acestui proces prin consilierea pacientilor cu privire la frecventa perierii, alegerea pastei de dinti si a periutei, clatirea dupa periere si supravegherea si incurajarea copiilor.

Reducerea numarului de carii poate fi obtinuta prin cresterea frecventei de periere, prin utilizarea unor paste de dinti cu fluorura cu concentratie mai ridicata si prin limitarea clatirii.

Sfatul pe care stomatologii il dau pacientilor cu privire la periajul dentar trebuie sa se bazeze pe cele mai bune si noi studii stiintifice, acordandu-se atentia cuvenita capacitatii individuale a pacientului de a atinge si mentine un nivel acceptabil de sanatate orala.

Recomandarea medicului dentist pentru prevenirea aparitiei cariilor dentare

Majoritatea oamenilor percep periajul dentar ca o procedura obositoare, care se realizeaza in primul rand pentru a oferi beneficii cosmetice, mai degraba decat pentru sanatate. Popularitatea crescanda a periilor electrice si a pastelor de dinti cu fluor, care contin agenti care imbunatatesc si controleaza placa si sanatatea parodontala, trebuie sa fie binevenite.

Impactul pastei de dinti cu fluor asupra cariilor

Dovezile ca periajul dentar este important in prevenirea si controlul cariilor sunt evidente. Este general acceptat faptul ca efectele benefice ale pastei de dinti cu fluor asupra cariilor dentare se datoreaza efectului fluorului  asupra dintilor.

Riscul de fluoroza (intoxicatie cu fluor) se datoreaza inghitarii involuntare a pastei de dinti in timpul perierii dintilor. Parintii copiilor mai mici de 7 ani ar trebui sfatuiti sa aplice numai o cantitate mica de pasta de dinti (bob de mazare) si sa incurajeze copilul sa scuipe.

Recomandarea medicilor dentisti: Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta cu fluor. Exista dovezi puternice ca periajul de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor este eficient in reducerea aparitiei cariilor dentare.

Cum influenteaza clatirea dupa periaj cariile?

Un factor determinant al eficientei unei paste de dinti cu fluor este clatirea dupa periere. Volumul de apa utilizat si vigoarea clatirii influenteaza concentratia de fluor din gura. Oamenii ar trebui sfatuiti sa nu se clateasca sau sa faca acest lucru cu putina apa. Copiii mici ar trebui incurajati pur si simplu sa scuipe orice exces de pasta de dinti, fara sa se mai clateasca.

Recomandarea medicilor dentisti: Descurajati clatirea cu volum mare de apa. Incurajati copii mici doar sa scuipe pasta de dinti in exces.

Cand trebuie sa te speli pe dinti ca sa eviti cariile?

Nu exista dovezi care sa indice beneficiile anticarii ale perierii inainte sau dupa masa. Dovezile recente spun ca cel mai indicat moment pentru periere este inainte sa mergi la culcare.

Recomandarea medicilor dentisti: Spalati-te pe dinti inainte de culcare si intr-o alta ocazie, in timpul zilei, cand ai ocazia.

Ce tip de fluor trebuie sa contina pasta mea de dinti?

Exista unele controverse cu privire la eficacitatea celor doua tipuri majore de fluoruri utilizate in pastele de dinti; fluorura de sodiu (NaF) si monofluorofosfat de sodiu (MFP). O revizuire sistematica a sugerat ca daca exista vreo diferenta intre aceste doua tipuri, este putin probabil sa aiba o semnificatie clinica. Pasta de dinti continand fie specii de fluorura poate fi recomandata cu incredere.

Recomandarea medicilor dentisti: Pasta de dinti continand fluorura de sodiu, monofluorofosfat de sodiu sau combinatia dintre cele doua este eficienta din punct de vedere clinic.

Care este concentratia optima de fluor?

In Europa, pastele de dinti care contin o concentratie maxima de fluorura de 1500 ppm se comercializeaza in general sub forma de produse cosmetice. Formularile cu concentratii mai mari sunt disponibile ca medicamente numai pe baza de reteta.

Recomandarea medicilor dentisti: Concentratia corespunzatoare a fluorului recomandata pentru o persoana trebuie facuta dupa evaluarea riscului de carii. Aceasta ar trebui sa implice o evaluare a experientei cariilor anterioare, cel mai puternic predictor al cariilor viitoare, impreuna cu o analiza a istoriei familiei si a statutului socio-economic.

Cand este bine ca copilul meu sa inceapa perierea?

Mai multe studii au raportat o asociere intre varsta cand s-a inceput perierea si experienta aparitiei cariilor. In general, 12% dintre copii cu varste cuprinse intre 1,5 – 4,5 ani care au inceput sa se spele pe dinti inainte de varsta de 1 an au avut o experienta carioasa (carie activa sau dinti disparuti din cauza degradarii), comparativ cu 19% dintre cei care au inceput perierea intre 1 si 2 ani ani si 34% dintre cei care nu au inceput periajul de dinti decat dupa varsta de 2 ani.

Recomandarea medicilor dentisti: Copiii ar trebui sa inceapa periajul dupa ce dintii primari au inceput sa apara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top