Apa de la robinet, în ciuda faptului că municipalitatea o declară drept potabilă, nu pare de foarte mare încredere. Culori ciudate, nisip, mirosuri neplăcute, sunt doar câteva caracteristici ale apei care ne este servite uneori la robinet, caracteristici care ne bagă din păcate la cheltuială. Mulți dintre noi mergem și cumpărăm apă îmbuteliată de la magazin, cu care ne mai chinuim și pe scări să o urcăm în apartamente, uneori chiar zilnic. Trăim în România și din păcate așa suntem tratați de niște oameni plătiți din bani publici, greu dacă nu chiar imposibil să-i convingi să-și facă treaba așa cum trebuie. Nu ne rămâne decât să ne descurcăm singuri.
Din fericire, în ultimii ani în România au apărut sistemele de filtrare cu osmoză inversă, care reușesc să transforme apa de la robinet plină de impurități și mirosuri neplăcute, în apă la fel de curată și bună la gust precum cea îmbuteliată. Astăzi putem cumpăra un filtru apă potabilă și ne putem bucura de o apă de foarte bună calitate cu o investiție minimă. O stație de filtrare cu osmoză inversă îmbunătățește gustul și mirosul apei, reduce concentrația de clor, elimină nitriții și nitrații, purifică apa, elimină compușii organici și nu în ultimul rând, mineralizează apa.
Un filtru apă potabilă poate fi cumpărat astăzi de pe topwater.ro destul de ieftin, sub forma unei stații de osmoză inversă în 7 trepte, cu puțin peste 1200 de lei. 1200 de lei este o investiție recuperabilă într-un an de zile dacă ne gândim puțin cât anume cheltuim cu apa îmbuteliată. Un bidon de 5 litri de apă îmbuteliată costă undeva în medie la 7 RON și se consumă zilnic, pentru băut, pentru mâncare, pentru cafea și așa mai departe. 7 lei pe zi înseamnă peste 2500 de lei pe an, un cost deja dublu față de o stație cu osmoză inversă. Într-adevăr, stația de filtrare a apei cu osmoză inversă are nevoie de mentenanță, filtrele se schimbă o dată la 6 luni însă chiar și cu un set de filtre de schimb extra, tot suntem în economie față de costul apei îmbuteliate pe care o cumpărăm zilnic.
În plus, instalarea unui filtru apă potabilă în apartament nu aduce în prim plan doar ideea de economie, discutăm și despre îmbunătățirea calității vieții per total. Dintr-o dată nu mai suntem nevoiți să cărăm apa îmbuteliată pe scări. Un aspect foarte important mai ales dacă discutăm despre seniori care la bătrânețe sunt mai lipsiți de putere. Oricum, indiferent de vârstă, nimănui nu-i convine să depună efort fizic intens aproape zilnic doar pentru că municipalitatea nu este capabilă să ofere o apă de calitate la robinet.
Instalarea unui filtru apă potabilă se face foarte simplu, nu este nevoie de intervenții tehnice avansate. Este recomandat să se apeleze la un instalator însă mai mult ca sigur montarea unei stații de filtrare cu osmoză inversă poate fi făcută de oricine. Schimbarea filtrelor de asemenea este o operațiune destul de simplă care nu necesită nici cunoștințe tehnice, nici efort fizic. Trebuie doar ținut cont de perioada la care acestea trebuie schimbate. Per total, o stație de filtrare a apei pe bază de osmoză inversă nu este dificil nici de instalat nici de întreținut.
Popularitatea în ascensiune a stațiilor de filtrare cu osmoză inversă are legătură și cu dimensiunea aparatului în sine. Există stații care arată foarte bine și pot fi puse la vedere în bucătărie lângă alte electrocasnice, însă de cele mai multe ori, și din pricina prețurilor mult mai mici, se optează pentru stații de mici dimensiuni care se instalează sub chiuvetă. Acolo își fac treaba de minune, nu ocupă spațiu în bucătărie dacă discutăm despre bucătăriile mici și reușesc să aducă în prim plan o apă de foarte bună calitate, uneori de mai bună calitate decât apa îmbuteliată.