Saturday 18th May 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

Bună întrebare. Dacă stai să aduni orele pe care le muncești, cel puțin din punctul meu de vedere, clar nu merită. Programul de lucru al unui șofer profesionist se lungește mult peste cele 9-10 ore de conducere, uneori chiar la 15 ore /zi. Oriunde ai lucra, ca șofer profesionist, mai mult de 2500 euro nu prea iei. Poate doar țările Nordice să plătească mai bine și Marea Britanie, în rest, cam pe aici se învârt treburile. Și acum vine întrebarea mea: de ce naiba să muncești 15 ore pe zi pentru 2500 euro, să stai și departe de casă, să dormi și prin cabină, să fii nevoit să te speli pe unde apuci, când poți să te angajezi la un depozit, la o fabrică, unde să muncești 8 ore și să iei vreo 2000-2200 euro bani în mână?

Mă refer evident la un depozit sau o fabrică din străinătate, nu din România. Probabil multor români încă le surâde idea de a pleca pe camion pentru că nu cunosc așa de bine o limbă de circulație internațională, engleză, germană, spaniolă astfel încât să se poată stabili ca emigrant într-o țară străină și să poată înțelege ce are de făcut la un job de genul 9-17.

Probabil după vreo câțiva ani de camion, multă lume îmi va da dreptate și va spune că deși pare o meserie atractivă, nu are foarte multe avantaje. De fapt, nu știu dacă are un singur avantaj la ce nivel scăzut al salariilor s-a ajuns. Dacă ai fi avut salarii ca-n SUA, da, ar fi fost destul de rentabil. Ai fi luat vreo 5000 de euro pe lună și altceva era. Dar așa, la 2000, nu știu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top