Wednesday 22nd May 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

De când am început să scriu pentru propriul meu ziar de știri, am început să stau mult mai mult conectat la site-uri de știri de genul CNN sau NBC. Am observat în primul rând diferența de calitate între aceste două instituții mass media și televiziunile de la noi.

Pe cele două site-uri chiar ai ce să vezi. Dacă deschizi televizorul la un buletin de știri românesc, nu o să vezi altceva în afară de știri cu mortăciuni, violuri, nenorociri.

Știri internaționale zero. Acesta este și motivul pentru care am decis să traduc știrile străinilor, nu tâmpeniile scrise de jurnaliștii români, puși cu condeiul în mână la apelul bocancilor.

Totuși, am observat o chestie destul de ciudată și în ceea ce privește instituțiile astea de presă internaționale. Într-adevăr, prezintă atentatele teroriste din lume dar nu le mediatizează precum cele de la Paris sau Bruxelles. De ce?

De ce mereu trebuie să mediatizăm doar lucrurile care ne privesc pe noi în mod direct? De exemplu în Irak mod în atentate teroriste sute de persoane în fiecare lună, civili soldați irakieni.

Nimeni nu ține momente de reculegere pentru ei, nimeni nu declară doliu național pentru ei, nici o instituție mass media nu umple prima pagină a site-urilor cu asemenea atentate…

După cum spuneam, sunt trecute în revistă  dar nu mediatizate. Bine, adică sunt trecute în revistă de publicațiile străine, nici vorbă de cele românești care sunt prea ocupate cu babele căzute în fântână și cu violurile din Vaslui. La noi știrile înseamnă automat macabru, altfel nu se uită nimeni la ele.

De ce mass media nu aduce în prim plan și atentatele teroriste mai puțin apropiate de civilizație? Pentru că să fim sinceri, solidaritatea la nivel mondial este foarte mică. Punct.

1 thought on “De ce mass media nu aduce în prim plan și atentatele teroriste mai puțin apropiate de civilizație?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top