Luna asta a fost cu pelerinaje de-alea ciudate pe la manastiri si ma tot gandeam la frenezia asta cu moastele. Sa mergem cu totii sa pupam moastele, sa ne inchinam la moaste si asa mai departe. Nu inteleg de ce in fiecare an exista tampenia asta cu moastele. Nu cred ca au legatura cu credinta in primul rand, ci cu superstitia. Din milioanele care se duc prin pelerinaje, 95% sunt oameni superstitiosi, nu credinciosi. Pai nu am vazut noi stire cum se frecau cu portofelul de racla cu noaste si cu biletul la 6 din 49?
Am mai abordat acest subiect, al superstitiilor in religie. Oamenii se duc la biserica sa le mearga bine, sa fie sanatosi, sa primeasca ceva in schimb. Unii se duc sa primeasca, altii se duc de frica. Le e frica de faptul ca absenta lor din biserica va supara pe Dumnezeu. Atata ii duce mintea si asa procedeaza de mici copii. Nu poti sa ceri inteligenta acolo unde nu se poate din pacate. Asadar, majoritatea celor care se duc la moaste se duc in speranta ca vor primi ceva in schimb, e un fel de troc cu Dumnezeu.
De cand s-a apuca Dumnezeu de combinatii? De cand ofera ceva in schimb numai celor care se duc si pupa moastele? Ce-i cu frenezia asta cel putin ciudata? Adica biserica o inteleg sa promoveze asa ceva pentru ca fac foarte multi bani cu prilejul acestor pelerinaje. Am auzit ca de Sf. Parascheva s-au strans nici mai mult nici mai putin de 5 milioane de euro bani cash… Dar oamenii? Nu ii inteleg si bat atata drum. Poate ca unii vor sa demonstreze ca trec prin greutatea pelerinajului precum a trecut Hristos prin chinuri, insa nu cred ca mai are legatura acea poveste de acum 2000 de ani.