Tuesday 10th September 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

Imagineaza-ti cum ar fi ca angajatii tai sa nu mai aiba parte de stresul navetei zilnice?  Ce impact crezi ca ar avea eliminarea timpului de asteptare a transportului in comun, eliminarea grijlor privind siguranta pe timp de noapte sau eliminarea disconfortului navetei asupra productivitatii angajatilor?

Multe fabrici, uzine sau ferme sunt situate la marginea oraselor sau la kilometri distanta de marginea oraselor.

Majoritatea angajatilor fac naveta cu mijloacele de transport in comun si foarte putini cu masina personala. Angajatii pierd timp pretios asteptand transportul public, care este imprevizibil, dupa cum bine stiti. De asemenea, angajatii pierd mult timp cu naveta zilnica, deoarece autobuzele opresc aproape la fiecare statie. Ca sa nu mai vorbim de lipsa de confort din autobuzele aglomerate, cu scaune vechi si geamuri neetansate.

Studiile arata ca naveta lunga catre si de la locul de munca afecteaza sanatatea angajatilor. O naveta lunga duce la aparitia durerilor de spate, de gat si la cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, naveta lunga ii face pe angajati nefericiti, deoarece orele pierdute zilnic pe drum reduc drastic din timpul acordat relatiilor sociale. Unele studii arata ca pana si o naveta de 20 de minute creste riscul epuizarii emotionale.

Alegeti un partener de incredere, care sa se ocupe de transportul angajatilor, si care sa indeplineasca nevoile specifice ale companiei in termeni de planificarea a rutei, schimburi, numarul fluctuant de angajati. Inchiriati un microbuz sau autocar pentru a asigura transportul angajatilor de acasa pana la munca si invers, pentru a avea angajati mai sanatosi, mai fericiti si mai productivi.

Naveta de lunga durata are consecinte negative si asupra activitatii companiei:

  1. Absenteismul angajatilor. Dupa cum mentionam si mai devreme, multe studii arata ca naveta indelungata dauneaza sanatatii angajatilor. Asadar, unii dintre angajatii dvs. pot lua brusc zile libere din cauza starii de sanatate. Acest lucru poate provoca intarzierea livrarilor.
  2. Dificultati in atragerea unor noi angajati. Sondajele arata ca majoritatea angajatilor vor sa lucreze in apropierea locuintelor, ceea ce inseamna ca va puteti confrunta cu dificultati in a angaja oamenii buni de care aveti nevoie.
  3. Dificultati in retentia angajatilor. Sondajele arata ca un sfert din muncitorii care si-au dat demisia de la locul de munca anterior au facut-o din cauza navetei prea lungi sau prea inconfortabile.
  4. Cresterea numarului de erori. Este evident ca angajatii care pierd mult timp cu naveta zilnica sunt mai obositi si predispusi sa comita erori la locul de munca.
  5. Productivitate scazuta. Deplasarile lungi provoaca stres angajatilor. Si angajatii stresati nu isi pot da 100% silinta in sarcini.

 

Transportul salariatilor cu un microbuz inchiriat, la serviciu si inapoi, asigura companiilor care au sediile la periferie sau in afara orasului, multiple beneficii pe termen scurt si lung.

Acoperirea transportului angajatilor este o strategie mult mai putin costisitoare decat pierderea angajatilor sau scaderea productivitatii.

Angajatii pot socializa pe drum, ajungand la locul de munca bine-dispusi si se pot odihni si relaxa in microbuz in drumul spre casa, motiv pentru care familia lor va va multumi.

Este adevarat ca in Romania n-avem parte de situatii extreme precum trenurile din Indonezia care sunt atat de aglomerate incat oamenii sunt nevoiti sa se urce pe acoperis sau metrourile din Tokyo unde pasagerii sunt literalmente impinsi cu putere in interior de un grup de oameni angajati strict pentru a face acest lucru.

 

Insa, si in unele zone din Romania transportul in comun, public sau privat, nu face fata de multe ori aglomerarii. De exemplu, distanta foarte mica dintre Bucuresti si Teleorman face ca forta de munca din  Alexandria sau Turnu Magurele sa migreze catre capitala. Zilnic, sute de teleormaneni fac naveta cu microbuzele si, desi acestea circula din 30 in 30 de minute, tot sunt mereu pline, conform ziarului LiberInTeleorman.ro.

Este un efort urias sa strabati zilnic 84 de kilometri dus si 84 de kilometri intors, astfel ca cea mai buna solutie pentru naveta Bucuresti si Teleorman ar fi inchirierea unui microbuz particular.

 

(Aglomerare de teleormaneni in autogara din zona 13 Septembrie, Bucuresti. Sursa: https://liberinteleorman.ro)

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top