Friday 17th May 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

O centrala ce functioneaza pe gaz a devenit in ultimii ani o metoda foarte apreciata ca si sursa de caldura a locuintelor. Mai cu seama cand inca se face trecerea de la sistemul centralizat de care depindem oricand, centrala proprie este un alt nivel de confort. Asa ca astazi mi-am propus sa dezbat cateva aspecte favorizante pentru un astfel de proiect.

Este adevarat ca instalarea in sine s-ar putea sa creeze deranj, mai ales in spatiile de locuit. Cu alte cuvinte, daca nu se ia in calcul un astfel de proiect inainte de mutare, este destul de deranjant. Va trebui sa varuiesti ulterior si sa repari zonele de perete pe unde tevile au fost montate. Vei avea nevoie de teava din inox gofrata, de sistemul in sine – centrala, de calorifere, termostat si o groaza de alte lucruri. Insa in final se merita. Iata si de ce.

Pretul gazului este accesibil

Desigur ca in ceea ce priveste consumul unei centrale depinde de spatiul in sine si cata caldura veti dori. Cu toate acestea, gazul este mai accesibil fata de alte resurse precum electricitatea. Nu sunteti nici limitati la suprafete, astfel ca o centrala pe gaz se poate monta cu succes atat intr-o garsoniera cat si intr-o casa sau apartament cu 3 camere, spre exemplu.

Puteti economisi

Daca la un sistem de genul centralei veti instala si un termostat, aveti toate sansele sa faceti economii. Intr-o formula moderna, acest aparat este disponibil si in varianta de conexiune prin wireless. Asta va permite sa reglati consumul si cand sunteti plecat de acasa. Ori confortul si caldura disponbila dupa bunul plac pot fi si o maniera de a reduce din costuri.

Fara o centrala, puteti doar sa inchideti caldura din calorifere. Dar coloana comuna a blocului tot este alimentata, deci la plata inca sunteti inscrisi. Daca aveti in schimb repartitoare, singura sansa la economie este sa le inchideti pana cand veti fi iar acasa. Dar asta raceste toata casa si apoi consumul ar putea fi chiar mai mare. Termostatul in schimb poate porni caldura pe termen scurt, putin, cat numai sa nu permita ca spatiul sa fie complet racit. Implicit nici costurile nu vor fi la fel de exagerate ca in alte cazuri.

Confort sporit

De fapt, intreaga situatie se rezuma la confort. Din momentul in care o centrala termica pe gaz se instaleaza intr-o casa, confortul este cuvantul de baza. Puteti folosi apa calda la ce temperatura doriti, mai fierbinte sau nu, puteti avea caldura in orice moment, la orice temperatura. Controlul propriu din acest punct de vedere aduce cea mai mare satisfactie.

Pentru familii cu copii, o astfel de investitie este oarecum prioritara. Pentru casele de locuit o centrala este solutia moderna si eficienta, in conditiile in care o soba nu da randament. Asa ca se explica cum in ultimii ani centralele pe gaz au devenit o tendinta pe piata.

Desigur, nu sunt nici singurele, insa in acest context economic inca sunt echilibrul perfect intre costuri si consum. Poate ca atunci cand vom miza pe energie regenerabila si vom avea si metode mai accessibile pentru asta, o centrala electrica va deveni si ea mai populara decat acum.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top