Ti-e frica de dentist? Daca da, sa stii ca nu esti singurul. Potrivit statisticilor, aproximativ 40% din populatia Romaniei are o teama puternica de dentist. In timp ce foarte putini oameni asteapta cu nerabdare sa se aseze pe scaunul dentistului, unii au o frica atat de paralizanta incat ii impiedica sa se bucure de ingrijirea dentara de care au nevoie.
Fara consultatii periodice la dentist si fara o ingrijire adecvata, aceste persoane dezvolta in cele din urma probleme serioase care duc la dureri cumplite sau la pierderi de dinti.
Din fericire, ai mai multe optiuni pentru a te ocupa de teama dentistului, astfel incat sa poti beneficia de ingrijirea necesara.
De ce sunt oamenii speriati de dentist?
Desi exista mai multe motive pentru care cineva se poate teme de dentist, iata care sunt cele mai comune patru cauze:
- Experientele trecute. Majoritatea pacientilor dezvolta frica de medicul dentist din cauza unei experiente nefavorabile pe care au avut-o in trecut. Daca pacientii au un tratament anterior care a avut complicatii sau a fost dureros, s-ar putea sa-si faca griji ca toate vizitele vor fi asa si vor decide sa nu mearga din nou la dentist.
- Nimeni nu vrea sa experimenteze dureri fizice. Unii pacienti s-ar putea ingrijora ca un drum la medicul dentist, ar putea duce la dureri si suferinte fizice.
- Rusinea. Unii pacienti se pot simti jenati daca dintii sau gingiile lor nu sunt in cea mai buna forma. Cariile multiple, respiratie urat mirositoare, abcesele dentare, toate acestea pot face ca unii pacienti sa evite cabinetul dentar de rusine.
- Lipsa controlului. Alti pacienti dezvolta anxietate dentara din cauza lipsei de control pe care o simt atunci cand sunt asezati in scaunul dentistului. Avand un igienist sau un medic dentist care sa-i examineze gura, ar putea doar sa amplifice aceasta frica.
Fii sincer cu fobia ta dentara!
Primul pas in tratarea fricii fata de medicul dentist este sa fi sincer cu tine si cu dentistul tau in legatura cu aceste ingrijorari. Dentistii inteleg ca aceste temeri sunt reale si nu vor respinge temerile sau nu te vor judeca. In schimb, ei vor lucra cu tine pentru a veni cu un plan care te va ajuta sa te simtiti mai relaxat in timpul sedintei. Din fericire, ai mai multe optiuni pe care le poti incerca.
Sedarea profunda
O practica des intalnita pentru tratarea fricii de dentist este sedarea profunda. Sedarea este diferita de anestezie prin faptul ca nu se adreseaza inlaturarii durerii, ci eliminarii stresului si anxietatii. Sedativele pot include un anestezic local, sedare orala sau intravenoasa sau oxid de azot (mai cunoscut sub numele de gaz de ras).
Aceasta solutie este, de asemenea, foarte eficienta si in cazul pacientilor cu reflex de voma, diminuandu-se perceptia tactial.
Nu toti medicii stomatologi sunt calificati sa administreze fiecare sedativ, asa ca vei dori sa discuti cu dentistul tau pentru a determina care dintre ele ar putea functiona cel mai bine pentru tine.
Indreapta-ti atentia in alta parte
O modalitate buna de a te ajuta sa iti indepartezi atentia de la procedura este sa te concentrezi in alta parte. Unii stomatologi au televizoare in sala de tratament, astfel incat pacientii se pot uita la televizor. Daca medicul dentist nu are televizor in cabinet, ai si alte optiuni. Adu-ti un mp3 player cu casti ca sa asculti muzica. Mai poti folosi mingea de stres sau exercitiile de memorie (capitalele lumii).
Ia pe cineva cu tine
Avand un prieten apropiat sau un membru al familiei langa tine iti poate oferi adesea un confort si sprijin suplimentar. Daca este posibil, vezi daca prietenul sau membrul familiei iti poate tine companie in timpul procedurii.
De multe ori, pur si simplu, daca ai cineva acolo care iti intelege sentimentele, iti da toata siguranta de care ai nevoie. De asemenea, incearca sa programezi sedinta dimineata, in acest fel, nu stai sa te ingrijorezi toata ziua.
Apeleaza la asistenta terapeutica
Daca frica ta este atat de intensa incat nici una dintre tehnicile anterioare nu functioneaza, poti, de asemenea, sa te indrepti catre sprijin terapeutic. Hipnoterapia a functionat pentru unii pacienti. In plus, te poti inscrie pentru sesiuni de consiliere cu psihologi care se specializeaza in abordarea fobiilor.