Wednesday 4th December 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

Pentru a sti ce face un reductor, trebuie sa incepem cu motorul electric. Un astfel de dispozitiv transforma energia electrica in energie mecanica. Astfel de motoare electrice sunt realizate intr-o gama de puteri diversificata, iar aplicatiile in care sunt folosite sunt numeroase, de la componente electronice precise pana la motoare care sa actioneze utilaje si sisteme de dimensiuni mari.

Aplicatiile diverse ale motoarelor electrice necesita insa si o adaptare a acestora. Intra aici in rol reductoarele – echipamente esential pentru asigurarea functionarii optime si la parametrii doriti a unui motor electric. Un reductor are functia de a modifica parametrii caracteristici puterii mecanice emise de un motor electric – cuplul si turatia. Reductoarele reduc, de regula, rotatia arborelui motor, insa in acelasi timp multiplica momentul si cuplul acestuia.

Cuplate direct pe motoarele electrice prin flanse specifice, reductoarele pot fi incadrate in categorii diferite, in functie de angrenajul lor. Exista astfel reductoare cu angrenaje cilindrice, care ofera una sau mai multe trepte de reducere, dupa necesarul dorit. Randamentul total al unui astfel de reductor este dat de insumarea randamentelor individuale ale fiecarei trepte.

O a doua categorie de reductoare o reprezinta gama de reductoare melcate. Aceste reductoare isi gasesc utilizare in aplicatii din cele mai diverse, se preteaza la instalatii universale. Oriunde sunt necesare rapoarte si cupluri mari, de obicei in spatii restranse, un reductor melcat se dovedeste a fi o adaptare extrem de utila la motorul electric. Principalele caracteristici ale reductoarelor melcate sunt puterile variate – situate intre 0,09 si 7,5 kW, sau rapoartele de reductie ce pot ajunge pana la reducerea turatiei la cota 1:100 a angrenajului motorului electric. Forma reductoarelor melcate este de obicei una cubica, permitand o fixare universala; zgomotul produs de acestea in timpul functionarii este unul redus, ceea ce le transforma in varianta ideala de personalizare in functie de necesitati a turatiei motorului electric.

Angrenajele conice sunt folosite de asemenea la constructia reductoarelor, oferind la randul lor un randament bun in utilizare. Motivul pentru care sunt utilizate reductoarele este dat de restrictii. Motoarele electrice, industriale sau de uz casnic, sunt fabricate in serie. Standardele de putere nominala si de turatie ale acestora nu sunt – in majoritatea cazurilor – conforme cu ceea ce cere o anumita aplicatie. Un exemplu edificator: majoritatea benzilor transportoare sau a scarilor rulante necesita cupluri si turatii care nu se gasesc la motoarele electrice standard. Se utilizeaza astfel reductoare – cilindrice, melcate sau conice, dupa caz – pentru a obtine acel raport dorit intre turatia si cuplul motorului electric.

2 thoughts on “Ce este un reductor? Tipuri si detalii tehnice

  1. Buna ziua! La un calcul simplu daca am un reductor cu raportul de 100;1 angrenat de un motor de 10 kw, pe arborele de iesire o sa am o putere de 1000 kw?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top