Wednesday 4th October 2023
10AM - 5PM, Mon - Fri

Mulți dintre noi ne-am aflat măcar o dată în căutarea unui loc de muncă dacă suntem trecuți de vârsta de 30 de ani pentru că acestea sunt vremurile pe care le trăim în România, niște vremuri în care instabilitatea este literă de lege. Ei bine, în cazul în care ai rămas fără loc de muncă pentru prima dată și efectiv nu știi ce să faci, vei vedea în cele ce urmează că nu trebuie să disperi. Cu toate că România este o țară în care șomajul oficial este undeva la 20% iar cel neoficial este undeva la 40%, vei putea să găsești un loc de muncă destul de bun dacă vei știi unde să-l cauți.

Nu-ți pune bazele în AJOFM sau ANOFM sau EURES

Instituțiile statului sunt zero din punct de vedere al eficienței creării și expunerii de locuri de muncă. Cei care au fost pe la Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă au observat probabil ce se întâmplă acolo: aceleași locuri de muncă scoase pe panou zilnic, dar în momentul în care suni angajatorii respectivi constați că toate joburile sunt deja ocupate. Ajungi astfel să faci potecă până la AJOFM și degeaba, nu vei găsi un loc de muncă. La ei te poți eventual înregistra drept șomer dacă vrei cumva să beneficiez de ajutorul de șomaj, în rest nu-ți face speranțe cu ei.

Ia în calcul o reprofilare sau migrarea

Se întâmplă de multe ori să se închidă fabricile în România. Nu e nimic ciudat. În ultimii 27 de ani s-a distrus în proporție de 99% și s-a creat ceva nou în proporție de restul până la 100%. E posibil ca meseria în care ești tu calificat să nu mai aibă căutare în orașul tău sau în țara ta. Se întâmplă des chestia asta în România dar nu trebuie să disperi. Cu siguranță mai ai câteva meserii la care te pricepi și pentru care poți obține o calificare. Fii realist în legătură cu meseria ta, altfel ajungi să aștepți ani de zile un post echivalent celui ocupat dacă ai lucrat ceva ce nu se mai caută. De asemenea, ia în calcul și o eventuală migrare către un alt oraș mare din țară sau chiar străinătate dacă acolo există cerință pentru ce știi tu să faci, pentru acea meserie pe care ai practicat-o ani de zile și în care ești foarte bun.

Caută locuri de muncă online

Este evident faptul că dacă nimeni nu recomandă AJOFM, vei fi nevoit să faci rost de locuri de muncă din altă sursă. Ziarele nu mai sunt demult la modă, nu le mai cumpără nimeni. Să pornești la pas și să bați din poartă în poartă întrebând angajatorii în stânga și în dreapta dacă au nevoie de oameni, nu va da roade prea mari dacă nu cunoști pe cineva în instituțiile respective. Cea mai plauzibilă variantă rămâne cea a aplicării online la joburi prin intermediul portalurilor de recrutare online. Tot ce trebuie să faci este să deții un telefon sau un calculator conectat la internet și să-ți completezi CV-ul corespunzător, apoi să-ți cauți locuri de muncă pe care ai putea să le practici cu profesionalism.

Care sunt platformele de recrutare online cele mai recomandate?

În România există multe platforme de recrutare online, însă cei care au folosit vreodată pe cele mai „lăudate” sau cele mai mari au observat că nu sunt întotdeauna cele mai eficiente. Cel mai bine este să folosești platformele cele mai noi apărute online, de genul infomunca.ro. Indiferent că dorești locuri de muncă în Iași, București sau Timișoara, această platformă de recrutare online va reuși să-ți ofere nu doar acces la joburi pe care nu le vei găsi pe cele mai renumite site-uri de recrutare, dar va reuși să-ți ofere și șanse reale de a primi un loc de muncă.

Degeaba îți faci un cont pe cea mai renumită platformă de recrutare online din România dacă șansele să fii selectat pentru interviu sunt 1%. Pe infomunca.ro nu vei avea parte de joburi de tip loterie (la care au mai aplicat 7415 candidați), nu vei avea parte de locuri de muncă în străinătate de tip țeapă (cei de la infomunca.ro au propria agenție de recrutare pentru străinătate), și cel mai important, un lucru pe care nu-l vei găsi nicăieri în altă parte, tot pe infomuncă.ro vei avea posibilitatea să intri în legătură cu angajatorul înainte de orice interviu (există o fereastră de chat prin intermediul căreia poți să adresezi diverse întrebări legate de jobul cu pricina).

pune o întrebare angajatorului pe infomunca.ro

Platformele mici de recrutare online sunt de cele mai multe ori cele mai recomandate pentru că ai șanse reale de a fi chemat la interviu și ulterior prinde un job. Mulți spun că nu aplică pe acestea mai mici pentru că nu au atât de multe locuri de muncă precum cele deja consacrate, însă încă o dată, repet, atunci când ești în căutarea unui loc de muncă nu ai nevoie de cantitate, ci de calitate. Cu ce te ajută dacă aplici la 100 de joburi zilnic, joburi la care mai aplică de asemenea mii de candidați din toată țara și nu primești nici măcar un telefon? Cu ce te ajută?

Folosiți întotdeauna platforme de mici dimensiuni atunci când sunteți în căutarea unui loc de muncă, platforme precum infomunca.ro și veți vedea că sunt șanse mult mai mari să fiți reîncadrați în câmpul muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top