Friday 17th May 2024
10AM - 5PM, Mon - Fri

Pe piata din Romania se simte tot mai mult nevoie de profesionalism si calitate. Din pacate, dupa 25 de ani de capitalism si de libertate pe care fiecare a priceput-o cum l-a dus capul, observam ca desi ies studenti din facultate pe banda rulanta, nimeni nu stie meserie. Facultatile in ziua de azi au ajuns o gluma proasta din cauza coruptiei si din cauza faptului ca salariile profesorilor sunt cum sunt ca pana la urma ii inteleg si pe ei… De ce sa isi dea interesul? Pentru bruma aia de bani ce o primesc lunar?

Fabrica de Diplome destrama mitul profesionalismului in Romania

Problema asta cu Fabrica de Diplome are repercusiuni destul de grave asupra noastra, ca societate. In facultati intra copii slab pregatiti si ies studenti tot slab pregatiti. Astfel, la final, or sa doreasca un loc de munca. E normal sa vrea asta. Problema este ca daca sunt slab pregatiti, cine sa ii tina la munca? Exista firme care accepta studenti slab pregatiti si firme care vor meseriasi. Problema este ca nu mai ies de mult timp meserias pe portile institutiilor de invatamant sau daca ies, e bataie mare pentru ei.

Am observat treaba asta pe la Facultatea de Automatizari. Multi se duc acolo in ideea ca vor avea un loc de munca bine platit. Ok, in regula, asa este. Cine se pricepe la automatizari si vrea sa munceasca, va avea salariu bun. Problema este ca sunt multi care vor sa lucreze dar nu stiu meserie. Firmele nu prea au pentru cine sa se bata la absolvirea facultatilor. E destul de dificil sa promiti performanta cand ai o firma dar nu ai angajati care sa fie competenti. E marea problema a firmelor romanesti.

Competenta, cautata de strainatate

Ce se intampla cu competenta? Pai se cam duce la export. Cei buni sunt saltati inca de pe bancile facultatii de firmele straine si n-au cum sa mai ajunga sa lucreze in tara. Deja nu mai e vorba de salarii ci de prestigiu. Cei care invata bine si se pricep, doresc sa isi faca o cariera intr-o tara civilizata, nu in Romania. In Romania exista putine firme care se ocupa cu automatizari si una dintre ele se numeste tehnovest, au site-ul tehnovest.ro. Inafara de ei, nu cunosc nici o alta firma care sa vanda produse pentru automatizari sau care sa se ocupe cu asemenea operatii in mod profesionist.

Profesionalismul in tara asta e pe cale de disparitie dupa cum spuneam mai sus si cred ca singura solutie pentru a schimba acest lucru este sa ne gandim la viitor. Din moment ce nu suntem in stare sa ne gandim mai departe de ziua de maine, mai departe de cativa ani, mai departe de diploma aia nenorocita dupa care toata lumea alearga, insa uita ca trebuie sa si invete ceva din facultate, nu sa se duca doar pentru un act, nimic nu se va schimba. Drept dovada, Fabrica de Diplome este din ce in ce mai vestita in tara noastra si toata lumea se complace in aceasta situatie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top